Fajne, sprawdzone przepisy kulinarne



Widzisz wersję archiwalną wątku "Fajne, sprawdzone przepisy kulinarne" z forum www.sciaga.pl/forum/





Strona 2 z 21, 2


anowi1971 - 27 luty 2009 18:37


HAMBURGER HAWAJSKI
Składniki (na cztery porcje):
- 60 dag mielonego mięsa
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- 20 dag mrożonych frytek
- 1 łyżka masła roślinnego
- 1 puszka ananasów
- 4 plasterki sera gouda
- po cztery bułki i pomidory
- sałata
- 1/2 ogórka
- olej

Sposób przyrządzania:
Ananasy osączyć na sitku. Mięso zagnieć z tartą bułką i jajkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie uformować cztery frykadelki. Mocno rozgrzać olej, wrzucić frytki, smażyć na złoty kolor. Masło roślinne rozgrzać na patelni, smażyć na nim frykadelki 5 minut z każdej strony na złoty kolor. Na frykadelkach ułożyć plasterki żółtego sera i krążki ananasa. Całość przykryć, smażyć jeszcze 5 minut. Sałatę, ogórek i pomidory umyć, osuszyć. Sałatę porwać na kawałki, pomidory i ogórek pokroić w plasterki. Bułki przekroić w poprzek. Na spodach umieścić frykadelki. Przykryć wierzchami bułek. Talerze wyłożyć sałatą i ogórkiem. Umieścić na nich hamburgery. Udekorować plasterkami pomidora.


haneck - 02 marzec 2009 13:02


Haniu, piekę ja i moje dzieciaki. Lubią się bawić w kuchni. Nie zawsze wychodzi ale próby czynią podobno mistrza.....

misiek3282 - 03 marzec 2009 12:44


Masz rację Iwonko - mój wnuczek (5-latek) też lubi się bawić w kuchni. I o dziwo zjada to co przygotowujemy razem a jest tzw. niejadkiem.

basiaber - 06 marzec 2009 13:04


Adam kryś


- 15 marzec 2009 19:06


zbliża się wielkanoc, czy macie jakieś nowe przepisy?

basiaber - 25 luty 2007 12:04


Proponuję stworzyć taki dział dla wymiany doświadczeń....
Liczę również na młodzież ponieważ zwykle dla nich gotujemy.
Sama mogłabym żyć powietrzem
Kłamie, gotuję jeszcze dla mojego męża.

anowi1971 - 25 luty 2007 12:18


Składniki:
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-sól i pieprz
-olej
-1/2 szklanki wody
-groszek
-cebulka
-ogórek konserwowy
-majonez
-kukurydza
-kapusta pekińska
-przyprawa do sałatek np. Kamis (w zależności od upodobań)

Pierś kurczaka pokroić na kawałki, lekko posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oleju.
Przyprawę gyros rozpuścić w wodzie i połączyć z podsmażonym kurczakiem.
Pozostawić na pół godziny.
Przełożyć wszystko na patelnię i odparować wodę.
Układamy warstwowo składniki w misce:
-zawartość patelni
-groszek+cebulka+ogórek konserwowy
-majonez
_kapusta pekińska
Polać na koniec przyprawą do sałatek.

grrenata35 - 25 luty 2007 12:29


sałatka:
-puszka fasolki czerwonej
-puszka ananasa
-20dag sera
-por(jasna częśc)
-majonez Winiary
ser, por i ananas pokroic w kosteczkę, dodac odcedzoną fasolkę i majonez. można posolic
Jest to ulubiona sałatka moich dzieci

anowi1971 - 25 luty 2007 12:46


2 pikantne i1 łagodna zupki chińskie(wysypujemy wszystko ,wraz z przyprawami i tzw. tłuszczem do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku) czekamy aż wystygnie ,dodajemy kukurydzę. 1 czerwoną paprykę (nie ze słoika),20dak mortadeli ,cebulę , słoik korniszonów lub ogórków kiszonych i majonez.To są składniki na jedną porcję .Zawsze robiłam tego miskę ,ale ostatnio muszę robić ,,wiaderko" a jest nas w domu 3

basiaber - 25 luty 2007 13:30


SMACZNY ŻUREK
-1kg białej kiełbasy(może byc inna)
-woreczek mrożonej włoszczyzny
-kilka listków laurowych
-ziele angielskie
-pół kg cebuli
-masło
-sól
-10jajek
-maślanka
-pieprz w ziarenkach
UGotowac kiełbasę z włoszczyzną, dodac zielę, listek, sól, pieprz ,można dodac rosołki w kostkach, usmażyc cebulkę na maśle i wrzucic do wywaru.Wyjąc i pokroic kiełbasę-wrzucic następnie ją do garnka, ugotowac jajka, obrac, pokroic w cwiartki i wrzucic do garnka. Maślankę wymieszac z 2 łyżkami mąki i wlac do wywaru.
Nawet moja Ania zajada się "zupką z jajkiem". Nigdy nie lubiłam żurku- ale ten jest przepyszny.
SMACZNEGO

M.Tokarska20 - 01 marzec 2007 18:53


SZARLOTKA

Składniki:
-0,5kg mąki
-1 jajko
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 paczka cukru waniliowego
-0,5kg kwaśnych jabłek najlepiej boskopy

Mieszamy wszystkie składniki (prócz jabłek!).
Dzielimy ciasto na dwie części(2/3 i 1/3) i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Ścieramy jabłka na tarce, możemy dodać cynamonu.
2/3 ciasta również ścieramy na tarce i wykładamy na blaszkę, zapiekamy ok. 15 min.
Następnie wykładamy na nie jabłka i na wierzch warstwę 1/3 startego ciasta.
Piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni.

basiaber - 02 marzec 2007 15:15


Uwielbiam sałatki więc mam przepis na bardzo prostą:
1 mała kapusta pekińska
1 sałata lodowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
oliwki
czerwona papryka(pokroić w kostkę)
makaron włoski (on wygląda przed ugotowaniem jak długi ryż)jest w każdym markecie
majonez
długi zielony ogórek

Wszystko pokroić i wymieszać. Na końcu dodać ugotowany makaron.Mniam mniam

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-03-28 22:04 przez basiaber.

grrenata35 - 03 marzec 2007 10:48


Sałatka grecka

Składniki:
-ogórek świeży
-sałata lodowa
-feta
-oliwki
-sos do sałatki greckiej

Do lodóweczki na godzinkę

basiaber - 05 marzec 2007 20:38


Woreczek ryżu ale takiego aby potem był sypki ugotować ,wystudzić , rybę wędzoną rozparcelować na małe kawałeczki , kukurydza konserwowa ,ogórek kiszony słoik + majonez Szybko ,sprawnie, rodzinka zadowolona a ja siedzę w glorii że przecież mają sałatkę

- 05 marzec 2007 20:43


c.d. sałatek "GLORAI"
-makaron kokardki ( albo inny)
-tuńczyk w sosie wł.
-kukurydza
-papryka kons.
-ogórek kons.
-majonez

basiaber - 25 luty 2007 12:04


Proponuję stworzyć taki dział dla wymiany doświadczeń....
Liczę również na młodzież ponieważ zwykle dla nich gotujemy.
Sama mogłabym żyć powietrzem
Kłamie, gotuję jeszcze dla mojego męża.

anowi1971 - 25 luty 2007 12:18


Składniki:
-pierś z kurczaka
-przyprawa gyros
-sól i pieprz
-olej
-1/2 szklanki wody
-groszek
-cebulka
-ogórek konserwowy
-majonez
-kukurydza
-kapusta pekińska
-przyprawa do sałatek np. Kamis (w zależności od upodobań)

Pierś kurczaka pokroić na kawałki, lekko posolić, popieprzyć. Podsmażyć na oleju.
Przyprawę gyros rozpuścić w wodzie i połączyć z podsmażonym kurczakiem.
Pozostawić na pół godziny.
Przełożyć wszystko na patelnię i odparować wodę.
Układamy warstwowo składniki w misce:
-zawartość patelni
-groszek+cebulka+ogórek konserwowy
-majonez
_kapusta pekińska
Polać na koniec przyprawą do sałatek.

grrenata35 - 25 luty 2007 12:29


sałatka:
-puszka fasolki czerwonej
-puszka ananasa
-20dag sera
-por(jasna częśc)
-majonez Winiary
ser, por i ananas pokroic w kosteczkę, dodac odcedzoną fasolkę i majonez. można posolic
Jest to ulubiona sałatka moich dzieci

anowi1971 - 25 luty 2007 12:46


2 pikantne i1 łagodna zupki chińskie(wysypujemy wszystko ,wraz z przyprawami i tzw. tłuszczem do miski i zalewamy 2 szklankami wrzątku) czekamy aż wystygnie ,dodajemy kukurydzę. 1 czerwoną paprykę (nie ze słoika),20dak mortadeli ,cebulę , słoik korniszonów lub ogórków kiszonych i majonez.To są składniki na jedną porcję .Zawsze robiłam tego miskę ,ale ostatnio muszę robić ,,wiaderko" a jest nas w domu 3

basiaber - 25 luty 2007 13:30


SMACZNY ŻUREK
-1kg białej kiełbasy(może byc inna)
-woreczek mrożonej włoszczyzny
-kilka listków laurowych
-ziele angielskie
-pół kg cebuli
-masło
-sól
-10jajek
-maślanka
-pieprz w ziarenkach
UGotowac kiełbasę z włoszczyzną, dodac zielę, listek, sól, pieprz ,można dodac rosołki w kostkach, usmażyc cebulkę na maśle i wrzucic do wywaru.Wyjąc i pokroic kiełbasę-wrzucic następnie ją do garnka, ugotowac jajka, obrac, pokroic w cwiartki i wrzucic do garnka. Maślankę wymieszac z 2 łyżkami mąki i wlac do wywaru.
Nawet moja Ania zajada się "zupką z jajkiem". Nigdy nie lubiłam żurku- ale ten jest przepyszny.
SMACZNEGO

M.Tokarska20 - 01 marzec 2007 18:53


SZARLOTKA

Składniki:
-0,5kg mąki
-1 jajko
-1 szklanka cukru
-1 kostka margaryny
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 paczka cukru waniliowego
-0,5kg kwaśnych jabłek najlepiej boskopy

Mieszamy wszystkie składniki (prócz jabłek!).
Dzielimy ciasto na dwie części(2/3 i 1/3) i wkładamy do zamrażalnika na godzinę.
Ścieramy jabłka na tarce, możemy dodać cynamonu.
2/3 ciasta również ścieramy na tarce i wykładamy na blaszkę, zapiekamy ok. 15 min.
Następnie wykładamy na nie jabłka i na wierzch warstwę 1/3 startego ciasta.
Piec ok. 30-40 min w temp. 180 stopni.

basiaber - 02 marzec 2007 15:15


Uwielbiam sałatki więc mam przepis na bardzo prostą:
1 mała kapusta pekińska
1 sałata lodowa
puszka kukurydzy
puszka czerwonej fasoli
oliwki
czerwona papryka(pokroić w kostkę)
makaron włoski (on wygląda przed ugotowaniem jak długi ryż)jest w każdym markecie
majonez
długi zielony ogórek

Wszystko pokroić i wymieszać. Na końcu dodać ugotowany makaron.Mniam mniam

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-03-28 22:04 przez basiaber.

grrenata35 - 03 marzec 2007 10:48


Sałatka grecka

Składniki:
-ogórek świeży
-sałata lodowa
-feta
-oliwki
-sos do sałatki greckiej

Do lodóweczki na godzinkę

basiaber - 05 marzec 2007 20:38


Woreczek ryżu ale takiego aby potem był sypki ugotować ,wystudzić , rybę wędzoną rozparcelować na małe kawałeczki , kukurydza konserwowa ,ogórek kiszony słoik + majonez Szybko ,sprawnie, rodzinka zadowolona a ja siedzę w glorii że przecież mają sałatkę

- 05 marzec 2007 20:43


c.d. sałatek "GLORAI"
-makaron kokardki ( albo inny)
-tuńczyk w sosie wł.
-kukurydza
-papryka kons.
-ogórek kons.
-majonez

anowi1971 - 13 marzec 2007 18:06


ROGALIKI NA PIWIE

Składniki:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki piwa
-25 dag margaryny
-torebka cukru waniliowego
-dżem
-cukier puder do posypania

Mąkę przesiać,posiekać z margaryną, dodać piwo i cukier waniliowy.
Uformować kulę i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę(najlepiej na całą noc).
Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty.
Na każdy nałożyć dżem i zawinąć rogaliki.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są na drugi, trzeci dzień... jeśli zdołacie się powstrzymać .
PYCHOTKA

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-05-03 10:50 przez basiaber.

llmirka - 14 marzec 2007 20:37


POKROIC K.PEKINSKĄ, POLAC SOSIKIEM;2 ŁYŻKI MAJONEZU+KOPERKOWY SOS DO SAŁATEK Z PACZUSZKI ROZROBIONY WG PRZEPISU+JOGURT NATURALNY, NASTĘPNIE POKROIC W PASECZKI LUB KOSTECZKĘ KOLOROWE PAPRYKI, POMIDOR, OGÓREK-CO KTO LUBI I POSYPAC KAPUSTKĘ.
PO 15 MINUTACH GOTOWE DO SPOZYCIA!
SMACZNEGO

llmirka - 20 marzec 2007 08:13


Łatwy, prosty i szybki przepis na pyszny deser. Kiedyś zwany <Czekolada mrożona>
700g - bitej śmietany ( śmietanka 30% ubita z cukrem na sztywno, żeby śmietana nie podchodziła wodą i ładnie ubijała się trzeba ją dobrze schłodzić)
200g - czekolady twardej (najlepsza gorzka wedlowska)
100g - wody
4 szt - żółtka
Czekoladę rozpuścić w wodzie,ostudzić ,dodać żółtka i dokładnie wymieszać, dodać ubitą śmietanę - wymieszać i przełożyć do pucharków ,wstawić do lodówki i mocno schłodzić. Podawać z bitą śmietaną posypaną tartą czekoladą na grubej tarce (jarzynowej)
SMACZNEGO

llmirka - 20 marzec 2007 08:22


Bardzo szybki deser. Stary i zapomniany krem sułtański.
730g - bitej śmietany
20g - kakao
100g - rodzynki
50g - migdały
Rodzynki sparzyć. Migdały zalać wrzątkiem na parę minut.Osuszyć i przebrać rodzynki, migdały oczyścić ze skórki i pokroić w paseczki.
Śmietanę wymieszać z kakao, wyporcjować, udekorować bitą śmietaną i posypać bakaliami.
Migdały ładnie wyglądają i są smaczne jak je podsmażyć na suchej patelni.

llmirka - 20 marzec 2007 08:51


Torciki też są tylko jaki i na jaką okazję chcesz. Taki szybki, często na kolację go robię.
BISZKOPT: 5 jaj ubić z 1 szklanką cukru - gęstość kwaśnej śmietany - dodać 5 łyżek stołowych oleju, 3 łyżki octu, 1łyżeczkę proszku do pieczenia, aromat, szklankę mąki. Składniki dodawać w takiej kolejności (najlepiej i najszybciej łączą się) i nie przerywać mieszania. Piec około 30 - 45min.
KREM:1 paczkę masła utrzeć z 1/2 szklanki cukru pudru. Galaretkę owocową rozpuścić w pół szklanki wrzątku i wystudzić, 3/4 szklanki mleka zagotować i wystudzić. Do masła utartego z cukrem powoli dolewać zimną ale płynną galaretkę i zimne mleko energicznie mieszając na koniec dodać aromat.
PONCZ: 1/2 szklanki cukru, sok z cytryny lub 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, olejek rumowy, 1/2 naparu herbaty - wszystko połączyć.
Biszkopt przekroić, nasączyć ponczem, przełożyć dżemem agrestowym lub z czerwonej porzeczki (nie słodkim) i kremem, udekorować czym kolwiek: owoce świeże, z kompotu, brzoskwinie z puszki, bakalie, bita śmietana, polewa...
SMACZNEGO

llmirka - 20 marzec 2007 09:00


Ten biszkopt można piec też z owocami. Jabłka pokrojone w cienkie plastry, truskawki, maliny, rabarbar kładziemy na ciasto przełożone do blaszki. Można po upieczeniu i wystudzeniu zaląc tężejącą galaretką i poukładać na nim owoce.
Biszkopt jest uniwersalny, nie ma zakalca, zawsze udaje się, nie zapada.

llmirka - 21 marzec 2007 18:28


Pascha

Składniki:
Twaróg tłusty - 0,5kg.
Śmietanka 30% - 0,5 szklanki
Masło - 0,5 paczki
Żółtka - 5 szt.
Cukier - niepełna szklanka (3/5)
Wanilia - 0,5 laski
Orzechy włoskie, rodzynki, galaretka owocowa krojona w grubą kostkę

Żółtka z cukrem utrzeć do białości, dodać śmietankę i ogrzewać ciągle mieszając prawie do zagotowania.Odstawić do ostygnięcia. Zmielony twaróg rozetrzeć z masłem, dodać żółtka i dobrze wymieszać. Wcześniej namoczone rodzynki we wrzątku odsączyć i przebrać, sparzone orzechy obrać ze skórki i rozdrobnić, rozetrzeć wanilię i połączyć wszystko połączyć z masą twarogową, wymieszać, przełożyć do salaterki i dobrze schłodzić,
Podawać z bitą śmietaną, galaretką owocową, posypać tartą czekoladą
Smacznego!!!!

llmirka - 22 marzec 2007 11:26


Ciasta drożdżowe najlepiej udają się wyrabiane ręcznie. Dobrze wyrobione ciasto musi być jednolite, gładkie. Wskazówką, że już jest wyrobione są tworzące się pęcherzyki powietrza w czasie wyrabiania.
Po około 20min. pieczenia trzeba zajrzeć do piekarnika i sprawdzić jak się piecze.Gotowe ciasto ma kolor złoty - jasno brązowy, odstaje od blaszki, jest wyrośnięte i zanurzony w cieście patyczek (wykałaczka, zapałka) jest suchy. Ciasta lukruje się gdy są jeszcze ciepłe a cukrem pudrem posypuje gdy zupełnie są zimne, w przeciwnym razie ciasto będzie wilgotne i nieestetyczne.
Wstawienie ciasta do chłodnego piekarnika gwarantuje nam zakalec, piekarnik musi być gorący. Ciasto niedopieczone, też zakalec, przepieczone będzie ciemniejsze (w środku).

Upiec porządne ciasto drożdżowe, to wielka sztuka, ale warto, bo Wielkanoc bez BABY być nie może. Taka już nasza tradycja

Rady babci: cicho zachowuj się jak rośnie ciasto, bo cię usłyszy i opadnie, nie dotykaj się do ciasta, gdy masz <kobiece dni>, zawsze przesiej mąkę, ciasto będzie gładkie jak pupa niemowlaka.

llmirka - 23 marzec 2007 23:04


Mogą być sałatki na "oko"? Wrzucam co akurat mam w domu i nigdy nie warzyłam ani mierzyłam, a jak mam jakiś przepis to i tak coś zmieniam.
Taka szybka: kapusta pekińska drobno pokrojona (może być sałata), owoce morza (najlepsze ośmiorniczki, ale najczęściej kupuję mieszankę) - wrzucić do garnka i zagotować, NIE gotować, mandarynki, brzoskwinia i ananasy z puszki pokrojone w kostkę, papryka słodka pokrojona tak samo jak owoce, banany skropione cytryną, kukurydza z puszki, orzechy włoskie, rodzynki. Jak ma być dużo lub podane jako danie można dodać ugotowany na sypko ryż, posolić do smaku, troszkę cukru, kwasek lub sok z cytryny, oliwa lub majonez

Robiłam bez owoców morza i też była smaczna.

- 23 marzec 2007 23:24


Robię jeszcze coś takiego: Ananas i brzoskwinie z puszki pokrojone w kostkę, mandarynki, pomarańcze, grejpfrut czerwony, awokado, kiwi, pokrojone w taką samą kostkę, banan krojony w plastry i skropiony cytryną, granat - pestki, rodzynki, orzechy laskowe i włoskie rozdrobnione, ale nie mocno, szczypta startej gałki muszkatołowej ,sok z cytryny. Można do smaku dodać cukru. Iwona, jak nie możesz cytryny to nie dodawaj też banana, będzie czarny i brzydko to wygląda.

Sałatka jest pyszna z lodami albo z bitą śmietaną.

llmirka - 23 marzec 2007 23:40


Sałata lub kapusta pekińska, papryka kolorowa, gotowana pierś kurczaka, orzechy włoskie, rodzynki,mała, czerwona cebula. Sól, cukier do smaku, oliwa i sok z cytryny.
Można dodać gotowany na sypko ryż, ale nie koniecznie.

Kurczaka można zastąpić wędzoną szynką, lub gotowanym indykiem, albo krewetkami (obsmażonymi na oliwie ośmiorniczkami)

Ryż do sałatek przed gotowaniem dobrze jest obsmażyć, a do gotowania dodać kilka goździków i ciut cynamonu.

eliza1977 - 24 marzec 2007 17:13


llmirka Napisał(a):

Babka Wielkanocna
Ciasto:

Mąka - 2,5 szklanki
Żółtka - 7 szt
Mleko - 0,5 szklanki
Drożdże - czubata łyżka (3g-5g)
Masło - 1/5 paczki (5dkg)
Cukier - 0,5 szklanki
Sól - 0,5 łyżeczki - małej
Aromat rumowy - parę kropli

Glazura cukrowa

Cukier - 20dkg (niepełna szklanka)
Woda - 5 łyżek
Sok z cytryny albo kwasek cytrynowy

Drożdże wymieszać z łyżką cukru, mąki i ciepłym mlekiem. Zostawić do wyrośnięcia.
Żółtka dobrze utrzeć z solą, cukrem i aromatem, wlać do mąki, dodać wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieść ciasto - nie może być grudek!!!!, ciasto ma być gładkie.Dodać roztopione masło i wyrabiać, aż wchłonie tłuszcz i nie będzie świecić się. Można dodać obtoczone w mące rodzynki. Ciasto dobrze wyrobione odstaje od rąk i miski. Tak przygotowane ciasto, posypiemy odrobiną mąki i postawimy do wyrośnięcia, wskazane przykrycie lnianą ściereczką.
Wyrośnięte ciasto wkładamy do wysmarowanych masłem foremek (2 mniejsze albo 1 duża).
Ważne - ciasto wypełnia tylko 1/3 foremki.
Wierzch smarujemy rozbitym jajkiem lub mlekiem, zostawiamy do wyrośnięcia. Jak będzie pełna foremka wstawiamy do gorącego piekarnika i pieczemy na kolor złoty w temperaturze około 190 stopni przez 40 min. po ostudzeniu wyjmujemy z foremek i polukrujemy.
Glazura do lukrowania: Cukier z wodą gotować do otrzymania syropu dodać sok lub kwasek, lekko ostudzić i ucierać, aż zacznie bieleć.Polać ba babkę i rozsmarować. Smacznego


wpisując Drożdże (3g-5g) zrobiłam błąd w zapisie powinno być

DROŻDŻE czubata łyżka (3dkg-5dkg)

Przepraszam, mam nadzieję, że zakalec nie wyszedł nikomu

Sziba - 28 marzec 2007 07:58


moj syn na kazde urodziny zamawia sobie tort (widac na zdjeciu w profilu). co roku ten sam, i nie ma ze boli, nie ma mowy o zmianach badz kupnie czegos gotowego, ale jaka to przyjemnosc gdy zjada dwa kawalki (zazwyczaj ciast w ogole nie jada).
w zasadzie to wielka proscizna.
podklady (gotowe, lubie DanCake) nasaczam mala iloscia slabiutkiej wisniowki,
jeszcze twarde podklady smaruje nutella (jesli beda miekkie nutella nie bedzie sie trzymac) i obkladam plasterkami bananow.
z wierzchu bita smietana.
szybkie i smaczne. niestety nie moge go robic prosto tak, np jako szybki desert bo Seba by sie obrazil. to jego tort urodzinowy i koniec!

Sziba - 28 marzec 2007 18:42


Mam przepis na przepyszny brzoskwiniowiec na kruychym ciescie, tak wszystkim podpasowal, ze musze robic raz w tyg :/
1. Ciasto:
-3 szkl maki
-1 kostka masla
-3 lyzki cukru pudru
-6 zoltek
- 3 lyzeczki proszku do pieczenia.
Ciasto podzielin na 2 kule (miniejsza i wieksza) i wstawic do zamrazalnika na godzine badz wiecej)
Wieksza kule starkowac na dol blachy.

2. Na to starkowane ciasto kladzie sie mase serowa:
-0,5 kg twarogu przemielic przez maszynke
-1 cale jajo
-1 budyn smietankowy
-1/2 szkl cukru pudru
-1/2 kostka masla (125 g)
3. na to kladziemy brzoskwinie.
4. Na to ubita piane ( musi byc sztywna) z 6 bialek
- do ubitej piany powoli dodawac szkl cukru pudru takl zeby piana nie siadla i nie bylo grudek.
5. Na to starkowac mniejsza kule ciasta.

Wkladac do rozgrzanego piekarnika. Piec okolo godziny! Wbrew temu co widac ciasto sie robi szybko i sprawnie. Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-03-28 18:43 przez Sziba.

Sziba - 28 marzec 2007 18:44


^ mozna dodawac inne owoce...

llmirka - 28 marzec 2007 18:51


Oh i "koziolki" dla tych co lubia parowki
Skladniki:
-parowki w zaleznosci od tego na ile porcji chcemy
-pieczarki
-koncentrat pomidorowy

Parowki przekroic na pol z obu stron ponacinac na 4 czesci ( tak zeby sie nie rozpadly)
Podsmarzyc na patelni, wtedy naciete na cztery koncowki parowek tak fajnie sie rozloza jak kwiatki.
Smazyc az sie zarumienia.
Pieczarki skroic, dusic/ smazyc, dodac koncentratu pomidorowego (tak na oko, ale maly starczy, chyba ze wiecej parowek), wymieszac z parowkami i dodac przypraw wedlug uznania; sol pieprz, moze byc troche wegety i bazylia badz oregano wedlug uznania (ale nie za duzo). Wymieszane jeszcze chwile pogotowac, kilka min. Szybko i pysznie. Wyciagne od taty przepisy, ten to w ogole eksperymentuje

Zmieniany 2 raz/y. Ostatnio 2007-03-28 18:59 przez Sziba.

basiaber - 28 marzec 2007 19:22


Sziba Napisał(a):

4. Na to ubita piane ( musi byc sztywna) z 6 bialek
- do ubitej piany powoli dodawac szkl cukru pudru takl zeby piana nie siadla i nie bylo grudek..



Piana nie będzie opadać i szybko ubije się jak cukier dodamy do białka i ubijać będziemy razem.

anowi1971 - 02 kwiecień 2007 21:02


Składniki:
-30dkg herbatników
-50dkg mascarpone(twarożek)
-1 puszka mleka skondensowanego słodkiego
-20 dkg masła
-3/4 szklanki soku z cytryny
-2 szklanki owoców leśnych - mogą być mrożone, ale po dokładnym "obcieknięciu"

Herbatniki zmiksować, dodać stopione masło, olejek migdałowy.
"Większą połowę" wsypać do tortownicy i ugnieść. Położyć owoce.
Roztrzepać mikserem twarożek dodając stopniowo mleko skondensowane.
potem olejek waniliowy i sok z cytryny.
Przełożyć masę na owoce i posypać resztą pokruszonych herbatników z masłem.
Włożyć do lodówki.
Pychotka.

basiaber - 04 kwiecień 2007 14:17


Możesz upiec schab ze sliwkami lub morelami: zrobic dziure w schabie i nadziac go ...

- 04 kwiecień 2007 18:54


grrenata35 Napisał(a):

Dziewczyny ratujcie .Moja teściowa w przypływie złośliwości dała mi schab i niby żartem nibt serio kazała upiec na święta .Chyba nie zauważyła paniki w moich oczach .

To zadanie dla Mirki. Ja robię tak:
schab solę,obtaczam w mące, smażę w całości, do zarumienienia.
Wrzucam do piekarnika w naczyniu żaroodpornym, podlewam wodą.
Dwadzieścia min przed wyjęciem wrzucam do niego śliwki.
Czas według wagi, czyli 1,2 kg- 1 godzina 20 min

llmirka - 04 kwiecień 2007 22:19


SCHAB Z MORELAMI LUB SLIWKAMI ROBI SIE BARDZO ŁATWO: NP: KG SCHABU BEZ KOSCI PO SRODKU NAKUWASZNOZEM I NADZIEWASZ BARDZO CIASNO!
SCAB NA ZEWNATRZ SOLISZ, PIEPRZYSZ,.....OWIJASZ W FOLIE I WSTAWIASZ DO PIEKARNIKA
MÓWIE CI-MIODZIO, ZWŁASZCZA Z MORELAMI....

basiaber - 05 kwiecień 2007 08:05


Nigdy nie piekę schabu samego, zawsze wychodzi mi suchy a ze śliwkami nie lubię.
Cały schab rozbijam i ciasno związuję, karkówkę, boczek i łopatkę też zwijam i związuję.
Pierś albo udko indyka, kawałki kurczaka. Wszystko razem wkładam do brytfanny, doprawiam solą, pieprzem ziołowym, papryką ostrą i słodką (daje kolor), ziele angielskie, liść laurowy, pieprz kolorowy. Wrzucam warzywa: marchew, pietruszka, por, seler. Piekę aż po nakłuciu wylatuje jasny płyn przekręcając co jakiś czas. Czas pieczenia zależy od ilości i wielkości mięsa.
Jak widzicie, jest to taki domowy sposób a nie żaden przepis kulinarny ale mięso jest soczyste a nie suche, można podawać na gorąco i na zimno.

llmirka - 21 kwiecień 2007 19:37


"Cielaczek"

Przepis na dużą blachę.
Składniki masy:
-1 szklanka cukru
-2 całe jajka
-3/4 szklanki oleju
-1 szklanka mleka
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-1 łyżeczka sody
-3 łyżeczki kakao
Wymieszać i wylać na blachę.

Składniki masy serowej:
-2 kostki twarogu czyli 50 dkg
-1/2 kostki margaryny
-3 żółtka
-z białek ubić pianę, dodać ją na koniec
-3 łyżki kartoflanki
-1 cukier waniliowy
-1/2 szklanki cukru
Wymieszać składniki masy serowej i łyżką nakładać na ciemną masę wylaną na blachę.
smacznego
Piec razem ok, 1 godzinę Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-05-03 10:56 przez basiaber.

llmirka - 04 maj 2007 09:01


Zalety warzyw kapustnych:
Wszystkie są nisko kaloryczne, zawierają niewielką ilość białka i węglowodanów a tłuszczu wcale nie mają.Bogate są w beta-karoten i witaminy C, E, PP, B1, B2, żelazo, potas, kwas foliowy, wapń. Mają dobry wpływ na układ trawienny, wygląd skóry, paznokci, włosów.
Brukselka jest doskonałym dodatkiem do zup jarzynowych ale także jest pyszna podana jak kalafior czy brokuły polana masłem z bułką tartą lub duszona, zapiekana w sosach.
Kalarepa najlepsza jest nadziewana. Nadziewać można ją według własnego smaku, tak jak pomidory, paprykę. gołąbki.

Chyba nie w tym wątku piszę, to z pośpiechu. Przepraszam, poprawię się.

basiaber - 05 maj 2007 08:34


W ramach przeprosin polecam Gołąbki zawijane w czerwoną kapustę.
Robi się dokładnie tak samo jak tradycyjne. Różnica polega na krótszym parzeniu kapusty (jest bardziej delikatna), i sos powinien być biały np. koperkowy.
Smak wyśmienity.

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-05-05 08:34 przez llmirka.

llmirka - 08 maj 2007 20:41


basiaber Napisał(a):

ROGALIKI NA PIWIE

Składniki:
-2 szklanki mąki
-pół szklanki piwa
-25 dag margaryny
-torebka cukru waniliowego
-dżem
-cukier puder do posypania

Mąkę przesiać,posiekać z margaryną, dodać piwo i cukier waniliowy.
Uformować kulę i wstawić do lodówki co najmniej na godzinę(najlepiej na całą noc).
Stolnicę wysypać mąką, ciasto rozwałkować i pokroić na trójkąty.
Na każdy nałożyć dżem i zawinąć rogaliki.
Układać na wysmarowanej tłuszczem blasze.
Piec w średnio nagrzanym piekarniku na złoty kolor.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Najsmaczniejsze są na drugi, trzeci dzień... jeśli zdołacie się powstrzymać .
PYCHOTKA

właśnie sobie jem, pyszne
najbardziej nam smakują z dżemem pożeczkowym

Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-05-03 10:50 przez basiaber.


llmirka - 09 maj 2007 17:38


Rogaliki są pyszne, pyszne, pyszne....
Spróbuj z konfiturą z żurawiny, i z agrestu ( troszkę z kolorem nie bardzawo), ale żurawina tak jak i porzeczka PYCHOTKA, chowam przed dziećmi, coby mi nie zjadły.

llmirka - 15 maj 2007 19:54


Zawsze idę na łatwiznę i biszkopt jest moją bazą wyjściową do wszystkiego (ten z octem, o którym pisałam), piekę go z rabarbarem, truskawkami, śliwkami,jabłkami. Albo piekę sam i kładę surowe owoce i zalewam galaretką.

Rabarbar jest pyszny też na kruchym cieście, taki ala-zapleśniak z rabarbarem.

llmirka - 16 maj 2007 00:23


Konfitura z płatków róży

25 dag płatków róży cukrowej
50 dag cukru
łyżeczka kwasku cytrynowego
(proporcje są takie: cukru 2 razy tyle ile ważą róże)
Płatki przebrać, usuwając listki i pręciki. Zalać płatki wrzącą wodą, odcedzić po chwili, odcisnąć. Ucierać w makutrze (lub w mikserze) z cukrem aż otrzymamy konsystencję dżemu. Potem całość wymieszać z kwaskiem i nakładać do wygotowanych lub wyparzonych w piekarniku suchych słoiczków twist, położyć bibułkę posmarowaną spirytusem lub wódką i zamknąć zakrętkami też wyparzonymi.
Przechowywać w ciemnym miejscu, w miarę chłodnym.

Może kogoś zainteresuje ten przepis. Pycha.
Rabarbar będzie jutro, przepraszam dzisiaj, tylko trochę później.

- 16 maj 2007 00:32


4 całe jajka + 1 szklanka cukru - ubić do gęstości śmietany
dodać:
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
- delikatnie wszystko wymieszać
wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką
Na ciasto wysypać około 80 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obierać!), posypać lekko cynamonem (niekoniecznie), na sam wierzch posypać GRUBO cukrem kryształem (około 1 szklanki), można dodać cukier waniliowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni około 50 minut.

Tego jeszcze nie piekłam, ale patrząc na przepis jest proste i na pewno smaczne.

Ciasta na oleju są miękkie, wilgotne, delikatne i nadają się do każdych owoców.

basiaber - 16 maj 2007 21:19


Sałatka z tuńczyka
składniki
400 g makaronu Orecchiette
2 puszki tuńczyka w oleju
pęczek sałaty rucolla
250-500g pomidorków koktajlowych
40 g parmezanu
1/4 pęczka natki pietruszki (lub bazylii)
1 gomółka sera mozarella
oliwa z oliwek
1/2 cytryny
150 ml białego wytrawnego wina
4 łyżki mleka
1 omlet ;frittata:
2 jajka
2 łyżki mleka
sól i pieprz sposób przygotowania
Makaron orecchiette ugotować al dente i wystudzić.
Mięso z tuńczyka rozgnieść widelcem na małe kawałeczki, podsmażyć na oleju (tym z puszki), przyprawić solą i pieprzem. Dodać sok z jednej połówki cytryny, a także otartą skórkę z cytryny. Wlać wino, oraz 4 łyżki mleka i dusić przez moment pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po chwili zdjąć z gazu i wystudzić.

Jajka roztrzepać widelcem, dodać odrobinę soli i 2 łyżki mleka. Z tak wyrobionej masy jajecznej usmażyć prosty omlet na oliwie z oliwek. Omlet należy wystudzić, a następnie pociąć na cieniutkie paseczki.

Pomidorki koktajlowe pociąć na ćwiartki, posiekać natkę pietruszki, a mozarellę pokroić na małe kawałeczki.

Do dużej miski przełożyć wystudzony makaron, wlać sos tuńczykowy i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie wrzucić omlet pokrojony na paseczki, pokrojone pomidorki i mozarellę, posiekaną natkę pietruszki, sałatę rukolla (jeżeli liście są duże można je porwać na mniejsze kawałeczki), a także starty parmezan. Wszystko wymieszać z 1-2 łyżek oliwy z oliwek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku, i jeszcze raz dokładnie wymieszać. Podawać schłodzone.

Danie można spozywac na ciepło - wówczas nie chłodzimy
Smacznego!!!

llmirka - 19 maj 2007 21:37


basiaber Napisał(a):

Cytat:llmirka Napisał(a):

4 całe jajka + 1 szklanka cukru - ubić do gęstości śmietany
dodać:
2 szklanki mąki
1 łyżeczkę proszku do pieczenia
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
- delikatnie wszystko wymieszać
wylać ciasto na blachę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką
Na ciasto wysypać około 80 dag rabarbaru pokrojonego na małe kawałki (nie obierać!), posypać lekko cynamonem (niekoniecznie), na sam wierzch posypać GRUBO cukrem kryształem (około 1 szklanki), można dodać cukier waniliowy.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200 stopni około 50 minut.

Tego jeszcze nie piekłam, ale patrząc na przepis jest proste i na pewno smaczne.

Ciasta na oleju są miękkie, wilgotne, delikatne i nadają się do każdych owoców.

Dziękuję



Przy dużej blaszce piec 30 min.
przypiekłam

basiaber - 10 czerwiec 2007 21:15


czy pieczecie ziemniaki w foli aluminiowej w piekarniku?
jak długo trzeba piec, czy zmieniać temperaturę ?



Nigdy tak nie piekłam, ale zawsze możesz wyjąć ziemniaka i sprawdzić.
Wydaje mi się, że temperaturę można podnieść pod koniec pieczenia, żeby ładnie zarumieniły się. Pieczenie w wysokiej temperaturze szybko spali je.
W restauracjach ziemniaki najpierw gotują na pół miękko a później opiekają je.
Może spróbuj zrobić podobnie.

llmirka - 13 czerwiec 2007 17:26


[kuchnia.o2.pl]

llmirka - 16 czerwiec 2007 09:29


Próbny wypiek udał się. Krążki i pączuszki są smaczne. Jest jednak ale..
Po poleżeniu przez dłuższą chwilkę, jak są zimne nie ciekawie wyglądają. Nie nadają się na przyjęcie.
Usmażyłam 75 krążków i 75 malutkich pączuszków (środki wykrojone kieliszkiem), dzieciaki mają co jeść.
Polecam do po łasowania, przygotowanie ciasta, wycinanie i smażenie zajęło mi 1,5 godziny. Szybkie i smaczne ciastka.

maadz - 30 czerwiec 2007 20:34


Pewnie chciałaś konkretny przepis ale nie mam takiego, podaję masło z ziołami, musztardę, keczup, i co rośnie akurat w ogrodzie.
Przejrzyj tą stronę może coś znajdziesz ciekawego dla siebie.

[www.gotowanie.wkl.pl]

basiaber - 30 czerwiec 2007 22:45


może to, co przedstwaię to nie przepis kulinarny, ale mały dodatek...
więc wysunę się z pytaniem:
czy to prawda, że po dodaniu do białek jajek szczypty soli, po ubiciu piana jest sztywniejsza i lepsza?

llmirka - 01 lipiec 2007 09:40


maadz Napisał(a):

może to, co przedstwaię to nie przepis kulinarny, ale mały dodatek...
więc wysunę się z pytaniem:
czy to prawda, że po dodaniu do białek jajek szczypty soli, po ubiciu piana jest sztywniejsza i lepsza?



Ja używam jajek zimnych z lodówki- piana faktycznie jest sztywna.
Z solą słyszałam, myślę, że ma to znaczenie przy dużej ilości białka.
Przy małej , nie zauważyłam różnicy.
Niech się wypowie Lucyna, Ona jest specem od tych spraw.

llmirka - 01 lipiec 2007 10:01


Do białek zawsze dodaję cukier i piana jest sztywna, a sól do żółtek - walory smakowe i kolor.

- 30 lipiec 2007 15:46


Coś między sernikiem a ptasim mleczkiem

200g malin
400g serka waniliowego (np. Campina)
400g jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru pudru
20 g żelatyny (5 łyżeczek)

dodatkowo:
200g malin
okrągłe biszkopty

Dno tortownicy (24cm) wyłożyć biszkoptami lub upiec biszkopt z 3 jaj.
Maliny zmiksować.
Utrzeć razem jogurt i serek. Dodać zmiksowane maliny i cukier puder.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki wody.
Gdy wystygnie i troszkę stężeje wlać do masy.
Wrzucić maliny. Delikatnie wymieszać.
Masę wylac na biszkopty (nie może być za rzadka bo wypłyną biszkopty).

Wierzch udekorować wg uznania np. wiórkami białej czekolady i malinami.
Można zalać galaretką.
Basiu ja ostatnio idę na łatwiznę i bazuję na coctajlach, ryżu z owocami. Gotuję kompot do picia, z części robię galaretkę i zalewam świeże owoce.

basiaber - 30 lipiec 2007 16:08


Jagody nadają się tylko do pierogów i zapleśniaka. Dają brzydki, nieapetyczny kolor.
Rozumiem, że chcesz zachować wartość owoców i powinny być świeże. Proponuję brzoskwinie, śliwki i jagody dodawać do serników mrożonych, do paschy, ułożyć na biszkopcie i zalać galaretką, można przełożyć biszkopt galaretką lub bitą śmietaną z owocami.
Nie zapominajmy o sałatkach owocowych, koniecznie muszą być skropione sokiem z cytryny.
Śliwki są pyszne w cieście francuskim. Ciasto można kupić gotowe. Pokroić w prostokąty, położyć na nich śliwkę bez pestki, zawinąć w kopertę, posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać grubym cukrem. Upiec. Nie wiem ile czasu dokładnie,(coś wymyślę a później pilnuję, gotowe czy nie) po 20 min.zajrzyj jak ciasteczka będą miały brązowo - złoty kolor będą dobre. Śliwki w środku można doprawić do smaku "po swojemu". Ja nie doprawiam.
Jak interesuje Cię ciasto francuskie to napisz. Tam jest troszkę pisania i wałkowania.

llmirka - 12 sierpień 2007 09:51


zalewacie ogórki do kiszenia gorącą wodą z solą?
czy letnią?

grrenata35 - 12 sierpień 2007 10:21


Basiu ja zalewam gorącą. Od razu po przegotowaniu, jak przestanie bulgotać.

haneck - 12 sierpień 2007 11:44


A ja zrobiłam eksperyment i zalałam mineralną niegazowana , oczywiście posoloną. Efekt? Wszystko wywaliłam do szamba

llmirka - 14 sierpień 2007 14:57


hej dziewczyny! mój przepis: na 1 litr zimnej wody z kranu 2 płaskie stołowe łyżki soli. Od dwóch lat kiszę ogórki w plastikowych pojemnikach, np. po kiszonej kapuście kupionej w markecie - pomysł mojej koleżanki -- jeszcze w żadnym wiaderku nie miałam zepsutego ogórka. Otwarte wiaderko wstawiam do lodówki bo przecież nie zużywam wszystkiego. Ważne - nie wolno wybierać ogórków z wiaderka palcami, bo zawsze na ręku są jakiś bakterie, życzę smacznego. Pozdrawiam

haneck - 14 sierpień 2007 18:02


Tylko woda i sól?
Ja dodaję koper, czosnek, listki czarnej porzeczki, wiśni, korzeń chrzanu. Może być bez liści ale bez chrzanu i kopru?
Woda nie musi być gotowana, tylko ma ona dużo "różności" nie potrzebnych dla ogórków.
Pozdrawiam.

aluchnapoznan - 15 sierpień 2007 20:58


oczywiście wszystkie przyprawy o których piszecie, chrzan, czosnek itp.
Przepraszam, ale to się wie. Podałam tylko podstawy. miałam na myśli wodę ciepłą czy zimną?!

haneck - 16 sierpień 2007 16:36


>mąz moj kisi ogorki..super w smaku..chrupiace
>uzywa soli do kiszenia tylko i wyłacznie kamiennej

llmirka - 16 sierpień 2007 19:47


Chłopaki są lepsi w kuchni niż my! Z taką solą ma rację, zawiera więcej mikroelementów. W tym roku zrobiłam też sałatkę z ogórków- ponieważ do kiszenia biorę tylko małe z większych (z chytrości)- sałatkę , wyszła ok! Syn stwierdził, że wreszcie w pracy może "przełknąć " kanapki, przejadając sałatką z ogórków.

- 17 sierpień 2007 21:26


"...Grzybów było w bród: chłopcy biorą krasnolice,
Tyle w pieśniach litewskich sławione lisice,
Co są godłem panieństwa, bo czerw ich nie zjada,
I dziwna, żaden owad na nich nie usiada.
Panienki za wysmukłym gonią borowikiem,
Którego pieśń nazywa grzybów pułkownikiem.
Wszyscy dybią na rydza; ten wzrostem skromniejszy
I mniej sławny w piosenkach, za to najsmaczniejszy,
Czy świeży, czy solony, czy jesiennej pory,
Czy zimą. Ale Wojski zbierał muchomory"...

A. Mickiewicz. Pan Tadeusz - Grzybobranie

Co nieco o grzybkach
- uzupełniają dietę
- zawierają 3-8% węglowodanów
- niewielką ilość białka niepełnowartościowego
- Śladową ilość tłuszczu
Ale!!!
_ GROMADZĄ METALE CIĘŻKIE
_ GROMADZĄ ZWIĄZKI RADIOAKTYWNE
_ ZAWIERAJĄ CIĘŻKOSTRAWNY GRZYBNIK

Grzyby są pyszne, ale warto o tym wiedzieć podając je dzieciaczkom.

llmirka - 18 sierpień 2007 18:04


Szybko, prosto i smacznie

Składniki:
kaczka
sól
majeranek
czosnek
tłuszcz
cebula
30 dag pieczarek lub innych grzybów
zielenina

Sposób wykonania:
Oczyszczoną kaczkę najlepiej w całości natrzeć solą, czosnkiem, a następnie pokroić na porcje. Obrumienić je na tłuszczu, dodać pokrajaną cebulę i grzyby, podsmażyć, podlać odrobiną wody i dusić pod przykryciem. Gdy mięso miękkie, można zalać potrawę szklanką śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki lub tylko posypać sporą ilością zieleniny.
Podawać z kaszą lub ziemniakami i sałatą z czerwonej kapusty.

To już dłużej się piecze 1 kaczka (ok. 2 kg)
1 łyżka majeranku
300 g kaszy gryczanej
150 g wątróbki drobiowej
2 jaja
600 ml bulionu
1 cebula
2 łyżki margaryny
1 łyżka masła
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, biały pieprz

Sposób przyrządzenia:
Kaczkę umyć, następnie wykroić kości, tak by nie uszkodzić skóry. Tuszkę natrzeć solą i majerankiem. Kaszę opłukać, wsypać do gorącego bulionu i ugotować na sypko. Posiekaną cebulę zeszklić na 1 łyżce margaryny. Wątróbkę umyć, podsmażyć na pozostałej porcji margaryny, po lekkim przestudzeniu zmielić. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. Ugotowaną kaszę przestudzić, wymieszać z żółtkami, masłem, wątróbką, cebulką i natką pietruszki. Farsz doprawić do smaku, następnie połączyć z pianą z białek i delikatnie wymieszać. Kaczkę wypełnić farszem, zaszyć. Włożyć do natłuszczonej brytfanny i piec ok. 90 minut w temp. 175°C. W trakcie pieczenia obficie polewać sosem
Zmieniany 1 raz/y. Ostatnio 2007-08-18 18:05 przez llmirka.

haneck - 18 sierpień 2007 18:06


I jeszcze najsmaczniejsza, robiłam 2 razy bo bardzo długo, to już dni a nie godziny. Ale na super przyjęcia jest wspaniała 1 młoda kaczka
czosnek
oliwa z oliwek
sól
Marynata:
2 szklanki octu winnego
1 szklanka wody
5 małych cebul
pietruszka
marchew
kawałek selera
pieprz
listek laurowy
5 ziaren jałowca
Sposób wykonania:
Kaczkę dokładnie opłukać, odsączyć. Ugotować marynatę: jarzyny włożyć do zimnej wody razem z przyprawami i gotować, aż zmiękną. Gdy wywar ostygnie, dodać ocet, zalać tym roztworem kaczkę i marynować 3-4 dni. Po tym czasie kaczkę osuszyć, natrzeć solą i rozdrobnionym czosnkiem, włożyć do brytfanny, obkładając marynowanymi cebulami. Polać stopionym tłuszczem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 1 godziny polewając wytworzonym sosem i marynatą. Z podrobów i jarzyn ugotować esencjonalny rosół z 2 szklanek wody. Przecedzić go, wymieszać z mąką, połączyć z sosem z pieczenia i trochę podgotować, aby zgęstniał. Kaczkę przełożyć do gorącego sosu.

basiaber - 18 sierpień 2007 19:51


Kupiłam przyprawę o nazwie Czubrica, smaluszek posypany czubricą mniamuśny!
Bigos z pory:
na patelnie trochę tłuszczu (oliwa lub trochę smalcu), drobno pokrojona kiełbaska jaką lubicie, podrumienić. Wkroić w miarę drobno pokrojoną porę (cała pora, łącznie z zieloną częścią), dodać przyprawy (wegetta,sól, pieprz, czerwona papryka- pikantna lub słodka ), dusić do miękkości. Przecier pomidorowy rozrabiam z sosem np. myśliwskim i zagotowuję z porą. Okazuje się, że bigos z kapusty mi szkodzi (wątroba) natomiast ten nie.

llmirka - 20 sierpień 2007 21:30


jakie sosiki robicie do makaronów?

llmirka - 20 sierpień 2007 21:39


Najlepiej słodkie z owocami. Robię z makaronem potrawkę drobiową, pomidorowy ala spagetii, makaron ze śmietaną, cynamonem i gotowanymi jabłkami, leczo też z makaronem nie jest złe. Tylko ja nie robię w/g przepisów, sama wymyślam i za każdym razem są inne.

llmirka - 20 sierpień 2007 22:21


Nie, Basiu tak postanowiłam i tak będzie. To nie ten wątek, wytłumaczę to innym razem w ploteczkach. Jakiś sos w nocy napiszę, teraz SZKIEŁKO się zaczyna i mój czas komputerowy się kończy a syn najstarszy zaczyna. Potrawka jest prosta:

Skrzydełka gotuję i mam rosół, wyjmuję kostki i są od razu rozdrobnione, większe kawałki widelcami rozdrabniam, podsmażam (nie koniecznie) z cebulką i troszkę mąki, przyprawiam papryką słodką - daje kolor, ostrą, majerankiem, sól. pieprz ziołowy bo lubię pikantną kuchnie, dla mniej wymagających biały pieprz a jak ktoś nie lubi ziołowego a chce pikantnie to kolorowy, mielony pieprz (ja daję do rosołu kolorowy cały, ładnie wygląda), można dodać troszkę przecieru pomidorowego albo wiosną koper. To wszystko do części rosołu wkładam i wrzątku dolewam, żeby za gęsty sos nie wyszedł.
Ot i całe gotowanie. Można ez rosołu, skrzydełka obsmażyć poruszone przyprawami. Nie używam "gotowców", sama doprawiam.

Piszę troszkę chaotycznie ale już na karku siedzi latorośl moja.

llmirka - 21 sierpień 2007 06:39


Nie, Basiu tak postanowiłam i tak będzie. To nie ten wątek, wytłumaczę to innym razem w ploteczkach.

to do Renaty , przepraszam ostatni post był twój Basiu i mechanicznie napisałam

Jak zgłodniałam to i coś przypomniałam, zaraz idę robić.

Taki gęsty sos, ma jakąś nazwę ale nie pamiętam, przeznaczony do "maczanek" ale więcej jogurtu czy kefiru i do polania makaronu, kaszy też dobry.Ja to robię troszkę ostro.

jogurt 200ml., śmietana 200ml., kefir połowa 100ml.,jabłka kwaśne, gruszka jedna duża lub dwie małe a jabłek ze 4 tak około 200g.ze 2 cebule(100g.), sos z cytryny dużej, sos chili, tabasco, świeży koper, natka pietruszki, szczypiorek, sól, pieprz, cukier.

Jabłka, gruszkę, cebulę zetrzeć na drobnej tarce, skropić sokiem z cytryny. Zmiksować z jogurtem,kefirem i śmietaną dodając przyprawy w trakcie miksowania. Dodać posiekany koper, pietruszkę i szczypior. GOTOWE.
Tak robi moja córa, ja nie daję tabasco i chili tylko doprawiam sama przyprawami,koncentratem pomidorowym i co tam mam pod ręką.
Ten córy jest łatwiej doprawić i szybciej.
Smacznego, idę robić śniadanie zaraz dzieciaki będą wstawać, a ja muszę na działkę iść.

basiaber - 23 sierpień 2007 17:34


A może coś dla mnie napiszecie łatwego, szybkiego, taniego i smacznego
Przydała by się jakaś zmiana.

llmirka - 26 sierpień 2007 11:50


llmirka Napisał(a):

A może coś dla mnie napiszecie łatwego, szybkiego, taniego i smacznego
Przydała by się jakaś zmiana.


Myślę, że jesteś lepszą gospodynią ode mnie.
Niczym nie mogę Cię zadziwić.
Przyznaję się bez bicia, że nie przepadam za jedzeniem i gotowaniem.
To co robię to dla moich chłopaków i są potrawy standardowe, bo takie lubią.
Naleśniki, placki ziemniaczane, makaron z twarogiem...
Generalnie mają ograniczony jadłospis.
Mój mąż to jest pożeracz karkówki pod różna postacią.
Tak więc nie robię niczego niezwykłego, żadnej odmiany z tego nie będzie...

- 26 sierpień 2007 14:37


To może coś z karkówki?
Każdy robi inaczej.

llmirka - 26 sierpień 2007 15:25


Właśnie na dzisiaj zrobiłam zrazy z karkówki.
Takie jak z wołowinki tzn. do środka ogóreczek kwaszony, boczek wędzony, cebulka,ketchup.musztarda, pieprz.
Smażę, a później duszę.
No i sosik sam się robi, troszkę tyko zaciągam mąką.
Palce lizać, rozpływają się w ustach.

haneck - 26 sierpień 2007 17:35


Zrazy robię podobnie jak Ty, Basiu. A jak robisz ciasto naleśnikowe?

basiaber - 26 sierpień 2007 18:15


Hej, karkówkę lubię tylko w postaci zrazów. Ciasto naleśnikowe robię na tzw. wyczucie:mąka, całe jajka, szczypta soli, mleko, woda sodowa. Po wymieszaniu musi mieć taką konsystencję aby ciasto spływało z łyżki. Patelnię cieniutko smaruję pędzelkiem umoczonym w oleju.

llmirka - 26 sierpień 2007 18:49


ja podobnie, konstystencja gęstej śmietany, mleko woda, mąka , jajka, sól, troszkę cukru waniliowego, czasami dodaje kakao

haneck - 26 sierpień 2007 20:11


To ja troszkę inaczej
2 szklanki mąki, 1 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka wody, 2 - 3 łyżki oleju, łyżeczka proszku do pieczenia, troszkę cukru, soli, 1 jajko. Do naleśników na słodko z twarogiem, owocami - daję ciut więcej cukru a do farszu drobiowego, podrobowego, mięsnego czy krokietów dosłownie szczyptę. Smażę na suchej patelni, bez tłuszczu.
Dam więcej mąki i cukier waniliowy, wkroję plasterki jabłka i mam pyszne nie wiem co, smażę jak naleśniki, takie duże i posypuję cynamonem, śmietana też może być.

grrenata35 - 27 sierpień 2007 09:56


dobry pomysł z dodatkiem kakao - wypróbuję. Moi wolą naleśniki na słono z mięsem albo z warzywami (takie warzywa "na patelnię"), zapiekane w piekarniku z wiórkami masła.

grrenata35 - 27 sierpień 2007 11:35


Spróbujcie tego
2kg papryki pokroic w paseczki
2kg pomidorów sparzyć, pokroić w ćwiartki
1kg cebuli pokroić w plasterki
1/3 szkl oleju na którym szklimy cebulę potem dodajemy pomidory , a potem paprykę i 10 min dusimy , dodajemy trochę soli i 3 łyżki cukru .można jeść od razu , ja to pakuję w słoiki i pasteryzuje 30-40 min W zimie mam jak znalazł do chleba, ziemniaków jako surówkę lub jako leczo na gorąco , wtedy dodaję tylko kiełbasę i ugotowaną fasolkę szparagową , podprawiam mąka i ewentualnie dodaję przecier pomidorowy.

basiaber - 27 sierpień 2007 20:11


basiaber Napisał(a):

pomidory bez skórki?

Do tych przetworów tak , to się w garze rozgotowuje i zostały by takie ,, flaki "

llmirka - 02 wrzesień 2007 09:25


Co jakiś czas "czyszczę" ten wątek, pozostawiając tylko same przepisy.
Mam nadzieję, że Wam to nie przeszkadza.
Mam na uwadze sytuację, kiedy próbujemy znaleźć jakiś przepis, to w gąszczu dialogów nie związanych z kuchnią, zbyt długo to trwa.
Usuwam "ozdobniki" kiedy chwilowo "usypia" ten wątek.
Piszecie, moje Drogie książkę kucharską.

- 02 wrzesień 2007 10:43


Gotowana rolada z kurczaka

Kurczaka wyluzować i rozbić (cienko, ale nie dziurawić), rozbić pierś indyka,przygotować mięso mielone, paprykę świeżą, przyprawy - liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz kolorowy lub czarny, jarzynka. Woda.
Wodę solimy, dodajemy ziele, liść i pod przykryciem gotujemy przez 15 min.

Kurczaka posypujemy jarzynką, kładziemy na nim pierś indyka (może być rozbity boczek)i przyprawione do smaku mięso mielone,(nie dużo) na koniec paprykę pokrojoną w paski (kolorową)

Zwijamy całość w rulon, związujemy i zawijamy w płótno, które na końcach związujemy.Wkładamy do gotującej się wody z przyprawami. Gotujemy około godziny pod przykryciem, zależy od wielkość rolady.

Do gotowania potrzebny długi, wąski garnek. Ja gotuję w prodiżu podłużnym.
Po ostudzeniu, z płótna wyjmujemy. Podajemy na zimno, w sosie jaki lubimy.
Ilości nie podaję, bo wszystko robię na oko.
Smacznego.

asparas - 02 wrzesień 2007 20:54


Zrazy z karkówki, wczoraj wymyślone. Oczywiście bez gramatury, na "oko".
Nieduża karkówka - porcjować i rozbić
W miseczce wymieszać: sól, pieprz ziołowy, majeranek, średni ząbek czosnku posiekanego, 2 szczypty imbiru i tyle samo gałki muszkatołowej - mielonej,łyżkę - półtora łyżki octu winnego - białego, szczypta przyprawy Knorr do gulaszu, olej -tyle, żeby papka wyszła.
Każdą porcję mięsa cieniutko posmarować "papką ", zawinąć w folie i włożyć do lodówki na 2 - 3 godziny.
Pokroić surowy boczek, paprykę czerwoną i żółtą w paski, zawinąć zrazy, otoczyć w mące, obsmażyć na smalcu. Przełożyć do garnka z gotującą się, przyprawioną zielem angielskim, liściem laurowym, solą, przyprawą do gulaszu (szczypta), pieprzem kolorowym i z dodanymi warzywami - marchew, pietruszka, por, seler - wody. Dusić do miękkości.
Wyszła pycha.
A do tego
Ugotować 1 torebkę ryżu na sypko, Owoce morza - opakowanie 250g, włożyć do wrzątku na 2 - 3 min, nie dopuścić do wrzenia. Kolorową paprykę pokroić w kwadraciki (dużo 4 - 5 szt.), orzechy włoskie - rozdrobnione, ze 3 śliwki suszone (nie miałam rodzynek) drobno pokrojone, sól, pieprz ziołowy i 2 - 3 łyżki oleju. Wszystko wymieszać.
Podawać na zimno z gorącymi zrazami.

basiaber - 28 wrzesień 2007 16:41


kurczak tandori

bardzo prosta potrawa, ktora zawsze wszyscy kochaja, nawet moj wybredny chlopak, ktory jest kucharzem

skladniki:
1 albo dwie piersi z kurczaka
duzy jogurt naturalny
oliwa z oliwek albo olej
oborek swiezy
ryz, najlepiej brazowy
przyprawa tandori w proszku

1. umyc kure i pokroic na kawalki wielkosci kciuka, no moze troche wieksze
2. wlac do miski albo garnka pol duzego jogurtu i wsypac jakies 2 lyzki tandori, wymieszac
3.wrzucic kure do jogurtu, jak sie wszystko ladnie przykrylo, to dobrze, jak noie, dodac jeszcze jogurtu i troche przyprawy
4.wstawic na noc do lodowki
5.nastepnego dnia ugotowac ryz (mozna dodac do niego troche posiekanego czosnku i kostki rosolowej)
6.w czasie kiedy gotuje sie ryz, rozgrzac patelnie z olejem/oliwa(ja uzywam oliwy, bo nienawidze smaku oleju). oleeju powinna byc troche wiecej niz do zwyklego smazenia, ale bez przesady
7. kiedy olej jest juz goracy wrzucic na patelnie kure i caly sos, wylizac garnek/miske do czysta, chwile potrzymac na duzym ogniu, potem zmniejszyc ogien i przykryc patelnie, zeby ta kura sobie tam mogla podochodzic.mi to zajmuje jakies 20 minut, ale lepiej sprawdzac co jakis czas,tzn wziac kawalek miesa i zjesc
8.pokroic ogorka,bo potrawa nie jest ostra, ale po kilku gryzach wydaje sie, ze jest, i ogorek jest wtedy genialny

asparas - 28 wrzesień 2007 17:40


gdzie tą przyprawkę tantori można kupić?

asparas - 28 wrzesień 2007 18:11


nie wiem, nie mieszkam w polsce :/
ale wiem jak ja zrobic

tandoori:
wszystko w takiej samej ilosci:
imbir(w proszku)
kminek
kolendra
papryka(w proszku)
kurkuma
sol
pieprz cayenne to wszystko w proszku ladnie wymieszac i gotowe
mozna raz zrobic tylko po jednej lyzeczce kazdego i sprawdzic, czy sie lubi, a potem zrobic tego wieksza ilosc. Naprawde polecam. To jest indyjskie danie, ale nie spotkalam osoby, ktorej by nie smakowalo. ta sama przyprawa podobno jest swietna do ryb (trzeba obtoczyc w tym rybe i dodac troche warzywek) ale z rybka jeszcze nie sprawdzalam, w moim domu to facet gotuje. na szczescie

asparas - 28 wrzesień 2007 18:16


druga rzecz, ktora chce sie podzielic, to zdrowe nalesniki. Mama mi je robila jak bylam mala. Jedna wersja to zwykle nalesniki z razowa maka zamiast zwyklej, ale wtedy sa sztywnawe i nie da sie ich zawijac, poza tym ciezko sie je przerzuca. Natomiast drugi rodzaj to sprytny sposonb mojej mamy na przemycanie kapusty. po prostu do zwyklego ciast ana nalesniki wrzucala kapuste pokrojona w drobne paski i smazyla, a potem podawala z dzemem i tej kapusty w ogole nie czuc, a taki nalesnik zawsze ma wiecej witamin. musze jednak zastrzec, zxe bylam biednym dzieckiem, ktore mama od najmlodszych lat katowala sokami najrozniejszego rodzaju, np z buraka albo surowego kartofla, a babcia podkladala zabki czosnku i mowila, ze to morskie orzeszki, wiec normalne dzieci moga sie nie nabrac na ta kapuste

Sziba - 28 wrzesień 2007 18:23


i jeszcze sposob mojego chlopaka na chleb czosnkowy. Mam bardzo wrazliwe dziasla i chrupiace rzeczy moga byc bolesne. moj chlopak zawsze robi chleb czosnkowy w piekarniku zawiniety w folie aluminiowa i wtedy on jest mieciutki. wiem, ze wiekszosc ludzi woli chrupiaca skorke, ale to sposob dla tych co maja podobny problem.

haneck - 04 październik 2007 19:09


Robil z was ktos tiramisu?
Biszkopty powinno sie maczac w naparze z kawy, i teraz pytanie lepiej kawa "pluta", czy rozpuszczalna?
Napar musi byc mocny, wiec chyba pluta, jak myslicie?

Uwielbiam tiramisu i chcialam zrobic, bo znalazlam przepis, tylko wlasnie nie wiem co z tym naparem

Sziba - 04 październik 2007 20:09


Na pewno rozpuszczalska. Smacznego.

haneck - 04 październik 2007 20:30


No to do roboty.
Jak nie wyjdzie to zawsze moge zwalic na haneck

- 05 październik 2007 12:34


Hej mała, jak wyszło ciasto, bo już się boję

llmirka - 05 październik 2007 14:15


Wspaniale!
Juz go nie ma

haneck - 05 październik 2007 15:05


I mamy Ci wierzyć na słowo?
Zapraszam na ciacho i kawusię.

[b]A z lampką szampana poczekamy na naszego Żaka.

basiaber - 15 październik 2007 19:17


Mam złote renety i w sobotę robiłam pulpę jabłkową na słodko i na ostro do mięsa i kanapek.

llmirka - 15 październik 2007 20:25


iiii?

haneck - 16 październik 2007 08:44


haneck Napisał(a):

Mam złote renety i w sobotę robiłam pulpę jabłkową na słodko i na ostro do mięsa i kanapek.


Smakowicie brzmi. Możesz zdradzić co to jest i jak się robi?

grrenata35 - 16 październik 2007 17:42


hej. Obieram jabłka, wykrawam środki i kroję na cząstki jak mi pasuje. W garnku trochę przegotowanej wody gorącej+jabłka,gotuję na małym ogniu, należy często mieszać aby się nie przypaliło, pod koniec rozbijam resztki jabłek trzepaczką aby pulpa była "gładka " bez grudek. Dodaję cukier do smaku i używam do bułeczki, naleśników i do ciasta. Nie dodaję cynamonu bo moi nie lubią.
Na ostro: przyprawiam cukrem (mało), solą, imbirem, cynamonem i ostrym pieprzem, stosuję do sosów, kaczki, karkówki itp., czasami lubię położyć na kanapkę z wędliną.
Najlepsze jabłka do takich przetworów to renety.

basiaber - 16 październik 2007 21:02


Możecie ewentualnie wziąść boskopa to takie samo jabłko

llmirka - 17 październik 2007 07:23


mmmmmmm

grrenata35 - 17 październik 2007 15:23


Haneczko ja też takie jabłka gotuję, ale nazywam to marmoladką.Jest pyszna. Próbowałaś na słodko z papierówki? Pół godzinki i gotowe pychota (z obieraniem jabłek)
Smacznego.

- 17 październik 2007 16:55


Papierówka wiosną , bo to wiosenne jabłko , szara reneta wel boskop jesienią , a najlepiej zimą bo to zimowe jabłko

-


Strona 2 z 21, 2


Powiązane wątki

&gt;&gt;&gt;&gt; WWW.BREAKDANCE.4.PL &lt;&lt;&lt;&lt; SPRAWDŻ TO !!!
Sprawdzone pomoce maturalne: nowa-matura.pl
BIOLA!!! Zna ktoś jakieś fajne linki, gdzie można znaleźć jakieś testy z bioli???
  • piotr;gromadzki
  • boty;do;gry;kalonline
  • serwis;w;lubinie
  • page;210
  • wzory pism i orzeczen w postepowaniu przed
  • tricki w gta 2
  • Bratislava Kone
  • drzwi przemysłowe
  • progi na biologię UW
  • Baza wątków z for dyskusyjnych @@ Strona Główna